DocsBarcelona del Mes presenta Of fathers and sons, el commovedor documental de Talal Derki, que ha conviscut dos anys i mig amb la família d’un pare jihadista, membre de l’antic Front Al-Nusra, la branca d’Al-Qaeda a Síria. Un testimoni únic que mostra la complexitat i la tragèdia que viu el país àrab actualment. La pel·lícula, que ha guanyat el Gran Premi del Jurat al Festival de Sundance, arriba a sales i cinemes d’arreu d’Espanya de la mà de DocsBarcelona del Mes.

«Quan era petit, el pare em va ensenyar a escriure els meus malsons en un paper per tal de no tenir-los més. Ha arribat l’hora d’escriure el malson més llarg que he tingut mai”, afirma Talal Derki, el director sirio-kurd, que ha conviscut durant dos anys i mig amb la família d’Abu Osama, un membre del grup jihadista Al-Nusra, la branca d’Al-Qaeda a Síria, i que lluita contra les tropes del govern del president Bashar Al Assad, en una guerra que ja dura prop de 7 anys i on ja han mort més de 500.000 persones, segons l’Observatori Sirià dels Drets Humans.

La pel·lícula és testimoni de com els fills de Abu Osama, des de ben petits, són entrenats com a paramilitars per convertir-se en soldats de la jihad. Els petits Osama i Ayman creixen sota l’empara d’un pare, que és especialista a desactivar mines i bombes, i que creu profundament en una societat que viu sota les lleis de la xaria. Nens que no deixen de ser nens, tot i viure obligadament en una societat devastada per les doctrines religioses i la guerra. Què suposa pels infants créixer en un ambient d’extrema violència i sectarisme?

Un intrèpid, fred i tens estudi sobre la radicalització jihadista a la terra de l’aclamat documentalista sirià – Guy Lodge, Variety

La nova pel·lícula de Talal Derki és igual de pertorbadora que “Return to Homs” però més subtil
Vladan Petkovic, Cine Europa

El director Talal Derki travessa les línies enemigues al nord de Síria, allà on molt pocs periodistes han arribat, i ens sedueix amb una història que, a través del dia a dia de dos nens, ens permet comprendre una mica millor la complexitat del conflicte sirià i evidencia l’adoctrinament que reben els infants en zones controlades per organitzacions islamistes radicals. Of fathers and sons és, en paraules del director, un film “sobre violència, guerra i educació” en una Síria devastada física i moralment per la guerra.

 

El Director

Talal Derki va néixer a Damasc i viu a Berlín des de 2014. Va estudiar direcció de cinema a Atenes i va treballar com a ajudant de direcció de llargmetratges per a nombroses produccions. També va ser director de diversos programes de la televisió àrab entre el 2009 i el 2011. A més, va treballar com a operador de càmera independent per a la CNN i Thomson & Reuters. Els seus curtmetratges i llargmetratges han estat premiats en nombrosos festivals d’arreu del món. El documental Return to Homs (DocsBarcelona 2014) va obtenir el Premi a la Millor Pel·lícula al festival i també va guanyar el Gran Premi del Jurat al Festival de Sundance el 2014. Aquell mateix any, també va ser membre del jurat internacional d’IDFA.

Deja un comentario