El conseller d'Educació, Josep Bargalló, durant la roda de premsa anunciant la convocatòria de noves places / Govern
El conseller d’Educació, Josep Bargalló, durant la roda de premsa anunciant la convocatòria de noves places / Govern

La convocatòria és el primer pas per arribar a les 20.000 places noves en 4 anys, fet que permetria, com ha anunciat el conseller Bargalló, estabilitzar llocs de treball i millorar les condicions laborals dels interins

El Departament d’Educació ha convocat oposicions de 5.005 places per a l’ingrés als cossos docents per aquest 2019. Com ha explicat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en roda de premsa, d’aquesta manera s’assoleix l’objectiu d’estabilitzar les plantilles de professorat dels centres.

El conseller ha exposat que en les oposicions convocades es redueix a la mínima expressió la part més memorística de les proves. “Aquest procés ens permetrà seleccionar persones amb més competència docent d’acord amb el currículum del departament, amb l’enfocament competencial del sistema i on l’alumne n’és el protagonista actiu”, ha explicat Bargalló. L’objectiu del departament és identificar entre els candidats els aspirants que més reflecteixen els conceptes de competències bàsiques i de qualitat pedagògica, més enllà de l’estricta memorització.

En la mateixa línia, Bargalló ha avançat una novetat: s’invertirà l’ordre de les dues parts que conformen les proves. Per primera vegada, en primer lloc els candidats hauran de presentar la programació i la unitat didàctica, mentre que la part consistent en la prova pràctica i el temari serà la segona. D’aquesta manera es dona protagonisme a la part de les oposicions que permet valorar, de tots els aspirants, la capacitat de desenvolupar un currículum per competències i de fer propostes d’activitats en què tot l’alumnat sigui protagonista actiu del procés d’aprenentatge. També permetrà valorar la competència comunicativa dels aspirants com a aspecte clau en la funció docent. Aquesta mesura ha estat acordada amb els sindicats a la mesa sectorial.


L’objectiu d’Educació és identificar els aspirants que més reflecteixen els conceptes de competències bàsiques i de qualitat pedagògica, més enllà de l’estricta memorització

El conseller ha ressaltat la importància d’escollir els candidats en funció de la seva competència docent a l’aula: “només a partir de la pràctica saps si la memòria ha assimilat els coneixements i habilitats o si només es basa en la repetició d’uns ítems”. Per aquest motiu, ha afegit, “la part memorística ha quedat molt reduïda i la part central és la pràctica i la unitat didàctica”.

Amb la convocatòria s’estabilitzaran molts llocs de treball del professorat, es milloraran les condicions laborals dels interins i alhora es millorarà la qualitat del sistema. De fet, Bargalló ha avançat que l’objectiu és reduir la interinitat actual, del voltant del 34%, fins un 8% o un 10%.

Fins el 2023 es convocaran un total de 15.658 places d’oposicions a Catalunya d’estabilització. És a dir, són places destinades a reduir el percentatge d’interins al sistema. A banda d’aquestes, cada any que s’aprovin pressupostos es poden afegir les places d’interins que es generin amb les jubilacions: “la previsió és que puguem arribar a convocar entre 20.000 i 22.000 places en els propers 4 anys”.