La Caravana Obrint Fronteres va arribar dilluns a Sicília després del seu pas per Ventimiglia. Un cop desembarcades a Palerm, les participants a la caravana han estat rebudes per la Freedom Flotilla de Gaza i pels col·lectius del Fòrum Antirazzista de la ciutat protagonitzant una marxa amb més de 2.000 persones pel centre. La Caravana ha visitat aquest dimarts al cementiri de Rotoli i ha participat en una assemblea amb col·lectius migrants. A la roda de premsa amb el Fòrum Antirazzista, les portaveus de la caravana han fet una crida a la «solidaritat” per “garantir els drets socials de tots».

Després de la multitudinària manifestació a Ventimiglia per un dret de residència europeu, la Caravana Obrint Fronteres ha arribat a Sicília per donar suport a la iniciativa de ports oberts. Milers de persones de col·lectius del Fòrum Antirazzista de Palerm i la Freedom flotilla de Gaza esperaven al port per iniciar una marxa on es van poder sentir cants de «Palerm serà la tomba del feixisme» o «obrim els ports, trenquem les fronteres», entre altres.

La comitiva va ser rebuda per l’alcalde Leoluca Orlando, un dels promotors de la campanya de ports oberts, que es va mostrar molt crític amb les polítiques migratòries europees i va assegurar que no respecta els drets humans. «Obriu les portes perquè volem una ciutat oberta, on ningú sigui immigrant», va dir. «Tot aquell que arriba a Palerm és palermità». Va assegurar. Orlando va insistir a declarar Palerm ciutat antiracista.

Aquest dimarts, la Caravana ha seguit la seva activitat a Palerm amb una trobada amb col·lectius migrants i solidaris amb les persones migrants com No Muos, treballadors temporers de Campo Bello, la responsable de la clínica legal Cledu o investigadors de les universitats de Palerm i Bèrgam. Tots ells han insistit en la necessitat de crear una aliança solidària per lluitar contra el militarisme i contra l’auge del discurs de l’odi, de criminalització i de victimització de les persones migrants. «Avui és el moment de tancar una Europa amb valors d’unitat, aliança i fraternitat», han resumit. Entre les propostes de treball per continuar amb aquesta col·laboració hi ha la creació d’un observatori europeu de les víctimes de les fronteres.

Durant la jornada també s’ha realitzat una roda de premsa amb el coordinador de comunicació de Fòrum Antirazzista a Palerm, Domenico Guarino; el paleontòleg, advocat i professor de la Universitat de Palerm, Fulvio Vasallo, així com les portaveus de la Caravana Abriendo Fronteras, Francesca … i Ana …. La trobada, segons Vasallo demostra que «la societat civil resisteix a aquesta onada d’odi i racisme que es concreta en el control de les fronteres i les polítiques de la mar». L’advocat ha fet referència a la intervenció del vaixell d’Open Arms, que just aquests dies torna a estar @CaravanaObrim facebook.com/CaravanaObrimFronteresCatalunya / https://t.me/caravanaobrimfronteres
www. abriendofronteras.net | https://caravanaobrimfronteres.webnode.es/ detingut al mar perquè Salvini no li permet atracar a cap port d’Itàlia. També ha recordat la sentència del Tribunal Permanent dels Pobles de Palerm que indica que no es pot criminalitzar les organitzacions de salvament marítim.

“Els drets socials estan en risc no per les persones que arriben sinó per les polítiques antisocials dels governs europeus”, han dit. La solució, han apuntat, és la «solidaritat per garantir els drets socials de tots».

Des de la Caravana s’ha recordat els objectius de la iniciativa de teixir aliances amb altres entitats europees, construir una resposta de col·lectiva a les polítiques de tancament de fronteres i de securització d’Europa i denúncia de les causes de les migracions i desplaçaments forçats. També han demanat la dissolució del Frontex i l’establiment d’una missió de salvament a la Mediterrània i polítiques d’acollida efectives.

Finalment, Guarino com les portaveus de la Caravana ha ressaltat la necessitat de tractar les persones migrants com a subjectes de dret actius, com a defensors de drets i donar veu als seus testimonis. Igualment s’han emplaçat a seguir treballant durant tot l’any per crear una resposta davant la criminalització i la política racista i a seguir l’exemple de ciutats com Riace.

Durant la roda de premsa, 28 activistes de la Caravana han aparegut amb una màscara d’Europa per denunciar les polítiques criminals de la UE. Al matí, les activistes de la caravana han visitat el cementiri de Rotoli on s’enterren persones ofegades al mar les identitats dels es desconeixen. Des del 2013, un col·lectiu s’encarrega de donar sepultura digna a les persones mortes amb plaques on no s’indica el nom però sí la data de la seva mort.